torsdag 19. august 2010

Interiørbilder fra paradisInteriørbilder er teknisk utfordrende å ta. De skal sitte perfekt. Interiørfotografer drasser på kofferter med utstyr og forvandler huset til noe som ligner et filmstudio. Så da jeg forleden ble spurt om jeg kunne ta interiørfoto på et nytt luksusanlegg i Brasil, ble jeg småskjelven. Til disposisjon hadde jeg to vanlige blitser som kunne opereres trådløst. Ikke rare greiene, men i nøden spiser jo fanden fluer. Her er historien.

Bare så det er sagt, dette anlegget med luksusvillaer er fantastisk! Hvis du ikke er spesielt interessert i interiørfoto som sådan, skroll nedover denne siden for å se utendørsbilder. Anlegget består av 19 villaer og danner en liten landsby like over stranda Praia do amor - kjærlighetsstranda. Et basseng snirkler seg som en 300 meter lang slange gjennom landsbyen, sånn at alle huseierne har sin del av det. Med broene minner det om venezianske kanaler. Blomster og palmer overalt. Det var til å miste pusten av, men så snart jeg var innendørs måtte det jobbes.

Interiørbilder må vise objektet fra dets beste side. Styling og lyssetting betyr alt. En enkel, men elegant styling var allerede på plass på soverommet du ser i bildet over. Jeg så tre ting som kunne trenge ekstra blitslys.

 • Soverommet hadde store vinduer (og FOR en utsikt). Store vindu gir bra fotolys, men gjør samtidig at den delen av rommet nærmest vinduet får mye mer lys enn den innerste delen.
 • Det flotte, høye taket var av mørkt tre, og ble svart da jeg tok et testbilde uten blits.
 • Badet vi skimter i bakgrunnen er viktig å vise, men er en såpass liten del av bildet at noe måtte gjøres lysmessig for å tiltrekke det oppmerksomhet.

Tre separate oppgaver, men bare to blitser. Jeg prioriterte taket og badet.

En notis her. Jeg bruker Nikon-utstyr, ikke minst fordi Nikon har utviklet en enkel måte å bruke blitser kreativt på: Ta blitsen av kamera og plasser den hvor du vil i rommet. Faktisk kan du bruke hvor mange blitser du måtte ønske. Du kommuniserer trådløst med dem rett fra kameraet. Vanvittig hendig.

På soveromsbildet satte jeg en blits Bang rett opp i taket, mens den andre står på et stativ ute av syne inne på badet med et oransje filter montert på seg, for å gi en varm og komfortabel stemning og for å skille badet lysmessig fra selve soverommet.

Det neste bildet av oppholdsrommet følger samme formel: Identifiser de mørkeste og viktigste partiene i bildet, og plasser blitsene deretter. Igjen hadde det slett ikke gjort noe å hatt flere blitser. Denne gangen var det taket opp til venstre som måtte vike, til fordel for de to dørene i bakgrunnen og høyre, nedre del av bildet.

Langt fra perfekt belysning, men det fikk duge. Jeg tar tross alt ikke kofferter med utstyr med meg på ferie i Brasil, der går grensen for galskap.


Et siste interiørbilde, av kjøkkenet. Et enkelt og funksjonelt kjøkken med dør til utearealer. En blits står på stativ rett til venstre for kamera og gir lys til hele rommet. De tre skapfrontene i benken ble likevel for mørke, så jeg måtte plassere den andre blitsen på golvet i døråpningen. Den gir en touch av lys kun til skapfrontene.


Bildene er en anelse mørke. For mørke? Kanskje. Tanken bak er at de dype fargene i treet på møbler og konstruksjoner gir en fornemmelse av den eksklusiviteten som disse villaene oser av. Dernest er det et poeng at innearealer i tropiske strøk nettopp er litt mørke - ei sval og skyggefull havn fra sola og varmen.

Nysgjerrig på å se hvordan husene og anlegget ser ut på utsiden? Her er noen bilder.
Og prisen på en villa i paradis? Rundt 2,5 mill. Møbler og TV og gartner og you name it inkludert. Omtrent det samme som et vanlig 70-tallshus i en hustrig, norsk småby...

Hvis trådløs blitsing høres interessant ut, kan du lese mer om Nikons trådløse blitssystem på Nikons hjemmeside.

Du kan også besøke hjemmesiden til Domus Pipa, som er navnet på turistanlegget.

2 kommentarer:

 1. Lærerikt innlegg! Og for et anlegg! Et lite spørsmål; funker SB600 og trådløst?

  SvarSlett
 2. Ja, anlegget er en drøm. Der skulle vi vørri...

  SB-600 funker trådløst. Ei visuell og fin bruksanvisning:

  http://www.nikoncls.com/SB-600/sb600_cls_remote.html

  SvarSlett

Related Posts with Thumbnails