søndag 26. september 2010

Sametinget i blålys
Blålys er kanskje ingen dum betegnelse for det karakteristiske lyset på overskyete dager i nordlige strøk, særlig høst og vinter. Lyset er nemlig ganske så blått og kaldt. Her ser vi Sametinget en grå og hustrig ettermiddag i september, når dagslyset hadde avtatt såpass at innelysene begynte å markere seg gjennom vinduene. Dette er et fint tidspunkt på dagen å fotografere på.

Øynene justerer seg lett. Derfor legger vi ikke altid så godt merke til om lyset er varmt eller kaldt. Digitale kamera justerer seg også, så lenge innstillingen for hvitbalanse er på auto. Men du kan alltid ta over kontrollen og sjøl bestemme om et bilde skal ha varme eller kalde toner. Kjekt å huske.

Kontrasten er bedre på bildet enn i virkeligheten, der blålys er ganske kontrastløst. Faktisk ser du på tre identiske bilder samtidig! Det vil si, dette fotoet er en sandwich av tre bilder. Det første inneholder de mørke tonene, det andre holder mellomtonene og det tredje de lyseste tonene. Dette er en teknikk for kontrastheving som kalles HDR, og som slett ikke er så vanskelig å benytte. Jeg vil helt sikkert skrive mer om det seinere.

Den utrolig vakre og elegante parlamentsbygningen har naturligvis lavvoen som modell. Den står i Karasjok og ble oppført i 1998-2000. Arkitekter er Stein Halvorsen og Christian Sundby. Materialene de valgte er betong, stål og ubehandlet sibirsk lerk. Dette treet blekner med årene. I dag skifter det lett farge med lyset. På andre bilder av Sametinget ser bygningen nesten rød ut. Fascinerende.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts with Thumbnails