lørdag 20. november 2010

Hva i svarte...?

Er det ikke ergelig når bildet som MÅTTE bli bra ble aaaltfor mørkt? Da du var på tomannshånd med George Clooney, Salma Hayek eller... tja, selveste julenissen? AKKURAT når du tar bildet som beviser det utrolige møtet, løfter sannelig han / hun sitt kamera og tar bilde av DEG med blits, SAMTIDIG som din blits IKKE virker, sånn at ditt bilde blir totalt RUINERT?! Før du går inn i depresjonen, bør du vite at det er utrolig hva som kan være bevart av farger og detaljer i det svarte intet. Tips for å berge bilder følger her. Sjekk hvor mye det var mulig å lure ut av dette bildet, forresten.

Nøyaktig så mørkt som du nå ser bildet, kom det ut av kameraet og opp på min finkalibrerte skjerm. Intet håp, tenkte jeg. Ok, det var ikke Salma Hayek jeg var sammen med, og det var uansett bare et tullebilde jeg tok inne i ei mørk jakthytte mens min gode venn Jørn Kåre drev og tok bilder av meg. Så det var ikke så farlig.

Så ble jeg nysgjerrig. Var det mulig å trylle noe ut av dette svarte gapet? Det eneste jeg klarte å se er blitslyset og et skimt av handa og panna. Jeg fyrte opp et par programvarer på mac'en og satte igang. Slik ble resultatet:


Du verden! Rommet har dukket opp. Sinkbøtta står på en benk til høyre under to røde stearinlys, noe klær og filler henger under taket og oppe til venstre aner vi noen hyller med ting. Jørn Kåre har fått en kropp!

Resultatet er ikke noe å henge i julegrana, men det er mer enn godt nok til å bruke i retten dersom han skulle finne på å nekte for at jeg noengang har besøkt bua hans. La oss se på et par detaljer.Fingrene er lette å se, og hvis ikke skjermen din er stilt for mørk klarer du faktisk å se at det står Nikon på reima som henger ned under kameraet. Se hvor klare fargene er på stearinlysene og håndduken. Husk at alt dette i utgangspunktet var svart som natta.

La meg vise et nytt eksempel mellom før og etter bearbeiding, et altfor mørkt bilde av et kveldslandskap. Den korte streken på himmelen er Venus som har rukket å flytte seg et stykke på de tre minuttene som eksponderingen varte. Den mer utydelige stripa under Venus tvers over hele bildet er eksosen fra et fly. En slipper aldri helt unna sivilisasjonen lenger.


Igjen, har du en mørk eller gammel skjerm er det ikke sikkert du klarer å se hvor stor forskjellen er, men det er nyanser overalt i bildet, som i den følgende detaljen av lyset fra ei hytte langt unna og terrenget rundt.Disse to eksemplene viser hva som kan ligge på lur av bildeinformasjon i ei tilsynelatende håpløs originalfil. Heldigvis er det ikke så ofte at en er tvunget til å jobbe med så ekstremt undereksponerte filer.

Langt vanligere er det å justere opp detaljer som allerede er synlige, ikke fordi en må men fordi en vil. Nylig tok jeg et bilde av kinosjefen i Narvik i kinosalen hans for gratismagasinet I Narvik. Jeg hadde lyst å gjengi den halvmørke stemningen som kjennetegner en kinosal, og rigget noen blitser deretter. Sånn her ble det rett ut av kamera.

Ikke så verst, syntes jeg umiddelbart. Bildet har "kinolys". Men hadde det ikke vært moro, tenkte jeg videre, å vise salen bedre opplyst enn den noen gang har vært i virkeligheten. Denne salen har nemlig ikke taklys. De som gjør rent må gjøre det i halvmørke... hvis de ikke bruker hodelamper, da.

Vel vitende om at originalfila hadde mye lys på lur sjøl i de mørkeste skyggene, kunne jeg jekke opp lyset i bildet en god del i den publiserte versjonen. Ikke minst er det røde stoltrekket mye synligere:


Hva bør en ha gjort i forkant for å kunne berge håpløse bilder eller ha best mulig utgangspunkt for å løfte lyset et hakk eller to? Vel, det er i hovedsak fire faktorer som spiller inn.

  1. Best mulig input i kamera gir best mulig output. Derfor, still inn kamera på best mulig filkvalitet. Har du RAW-format, bruk det.
  2. Ei kvalitetslinse viser hvorfor den er dyrere nettopp under slike vanskelige forhold. Den får med seg skyggedetaljer lenge etter at billige linser tror at alt er svart.
  3. Størrelsen på kameraets sensor er en viktig faktor. Kompaktkamera har små sensorer. Det gir merkbart dårligere bildekvalitet enn et speilrefleks gir, og skyggene gror fortere igjen.
  4. God programvare, slik som velkjente Photoshop og det mindre kjente DxO Pro, må som regel til for å hente fram godsakene som ligger på lur i mørket.

Følg videre med på denne bloggen, nye innlegg er alltid på vei.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts with Thumbnails