torsdag 30. desember 2010

Slik tar du nyttårsbildet

Nyttårsbilder av raketter er tøft! Også er det ganske enkelt. Du trenger bare å vite det mest grunnleggende om å stille inn kameraet manuelt. Stativ er nødvendig, så klart. Her har du den enkle bruksanvisningen.

 1. Forbered deg. Sjekk at batteriet i kameraet er noenlunde oppladet. Finn plassen der bildet skal tas i god tid i forveien.
 2. Vær på plass minst en halvtime før midnatt. Det blir alltid litt fomling. Tida går fortere enn du liker. Ta med deg lommelykt eller hodelykt, det er kjekt å ha.
 3. Plasser stativet stødig i bakken. Gjerne heng noe med vekt i mellom stativbeina, men unngå at vekta svinger når du tar bilder.
 4. Fyrverkeri kan ikke fotograferes med kameraets automatikk, som bare blir forvirret. Sett ISOen på det laveste du har, som enten er 100 eller 200. Sett blenderen på 11 (ikke spør, bare gjør det). Still hvitbalansen på dagslys.
 5. Siden det er uforutsigbart hvor rakettene vil fare, bør du legge inn gode marginer og bruke en vidvinkel.
 6. Still lukkertiden på bulb, altså manuell eksponering der lukkeren åpnes når du utløser og stenges når du slipper. Du bør bruke fjernutløser. Å trykke på utløseren med fingeren vil kunne flytte kameraet noen millimeter og gi uskarpt bilde. Men må du så må du. Vær forsiktig, så kan det gå bra.
 7. Såfremt du ikke har et nytt og dyrt kamera bør du ta Jpg istedenfor RAW. Grunnen er at RAW-filer prosesseres saktere enn Jpg. Du har ikke lyst å stå å vente et halvt minutt før kameraet har tygget ferdig forrige bilde og gir deg lov til å ta neste. De dyreste modellene er raskere på dette.
 8. Hvor lenge bør eksponeringen vare? Det er bestemt av hvor lyse eller mørke du syns omgivelsene bør være. Rakettene trenger du ikke tenke på. De ordner seg sjøl i eksponeringen, så å si. På bildet ovenfor er eksponeringstiden 30 sekunder. Det ga en passelig tone på vegger, tak og veier. Vær obs på at jo lenger eksponeringen varer, jo flere raketter vil kunne komme med. Det er for så vidt fint, men de kan komme i veien for hverandre på bildet.
 9. Driv på så lenge fyrverkeriet varer. Du vil få 10-20 bilder. Noen kan bli utrolig tøffe, andre vil bli dårlige. 
 10. Lite lurt å være brisen når du jobber, så sett sjampisen i sneen og la korka gå når du er ferdig.
 11. Tøm glasset og spring inn og sjekk hvordan bildene ser ut på dataskjermen :)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts with Thumbnails